You are currently viewing Urpo Nikanne

Urpo Nikanne

Kuka olet?

Urpo Nikanne, Åbo Akademin suomen kielen professori

 

Mikä tai mitkä Virittäjän artikkelit ovat olleet oman urasi kannalta erityisen merkittäviä?

Nikanne, U. (1997). Suomen infiniittisten adjunktien temporaalinen tulkinta. Virittäjä, 101(3). – Artikkelin perusidea syntyi Oslossa suomen kielen perusopintojen tunnilla, jossa pyrin selvittämään opiskelijoille suomen infiniittisten rakenteiden merkityseroja. Artikkelia varten selvitin, miten perusajatus kuvataan teoreettisesti. Kuvaus uudisti konseptuaalisen semantiikan teoriaa.

 

Mikä tai mitkä Virittäjän artikkelit kaikkien tulevien kollegoidesi olisi mielestäsi hyvä lukea?

Vuoriniemi, J. (1976). Konnektorit tekstin strukturoijina. Virittäjä, 80(2). – Artikkeli antaa erinomaisen ja helposti hahmotettavan kuvan konnektorien ominaisuuksista. Vuosien varrella olen usein suositellut artikkelia opiskelijoille ja jatko-opiskelijoille.

 

Mitkä ovat terveisesi juhlavuottaan viettävälle Virittäjälle?

Onnea Virittäjälle! On erittäin tärkeää, että Suomessa julkaistaan korkeatasoista kielitieteen aikakauslehteä myös suomen kielellä.