You are currently viewing Matti Leiwo

Matti Leiwo

Kuka olet?

Matti Leiwo, emeritusprofessori Jyväskylän yliopistosta

 

Mikä tai mitkä Virittäjän artikkelit ovat olleet oman urasi kannalta erityisen merkittäviä?

Tutkimuksissani Virittäjä ei ollut kovin keskeinen vaikuttaja. Opiskeluajoiltani muistan Valentin Kiparskyn artikkelin prahalaisesta fonologiasta, joka oli uteliaisuutta herättävä, vaikkei välttämättä vastannut herättämiinsä kysymyksiin.

 

Mikä tai mitkä Virittäjän artikkelit kaikkien tulevien kollegoidesi olisi mielestäsi hyvä lukea?

Ehkä nimenomaan kielenomaksumiseen liittyvän keskustelun, joka on edelleen ”kesken”. Viimeksi ilahduin Saara Huhmarniemen artikkelista tunnekausatiiveista (osa 1, osa 2), ongelma, jota itsekin yritin kielitieteen lisensiaatintyössäni kuvata.

 

Mitkä ovat terveisesi juhlavuottaan viettävälle Virittäjälle?

Poleeminen mutta rakentava ja mielellään metodinen keskustelu voisi olla Virittäjän keskeinen tekstilaji. Lehden historiassa on ollut surullisia esimerkkejä silmien ummistamisesta ellei peräti sensuurista, esimerkkinä suhtautuminen Ahti Rytköseen (ks. Markus Hamusen artikkeli 2016) tai ehkä Aarni Penttilään ja Paavo Siroon. Onneksi aukkoja on viime vuosina täytetty ja Virittäjä on kehittynyt virittäväksi.