You are currently viewing Johanna Vaattovaara

Johanna Vaattovaara

Kuka olet?

Johanna Vaattovaara, suomen kielen professori Tampereen yliopistossa

 

Mikä tai mitkä Virittäjän artikkelit ovat olleet oman urasi kannalta erityisen merkittäviä?

Urani kannalta varmaankin ratkaisevin on ollut se kokonainen Virittäjän numero (se on luultavasti ollut 1/1992), joka osui kirjastossa vahingossa käteeni 4. välivuotta viettäessäni. Sen Virittäjän otsikot kiehtoivat niin, että silloin viimein tiesin: haluan suomen kielen tutkijaksi!

 

Mikä tai mitkä Virittäjän artikkelit kaikkien tulevien kollegoidesi olisi mielestäsi hyvä lukea?

Olipa vaikea kysymys! Erinomaisia artikkeleita on niin monta. Riippunee tutkimusintresseistä. Opiskelijoillani olen yksittäisistä artikkeleista eniten luetuttanut Kieli-ideologia-teemanumeroa (2012) ja etenkin sen artikkelia Kieli-ideologioiden teoriaa ja käytäntöä. Tämä avaa erinomaisesti suomen kielellä kieli-ideologioiden tutkimuksen teoreettista ydintä. Mantilan Murre ja identiteetti (2004) on myös ollut perusluettavaa variaationtutkimuksesta tutkielmia tekeville, koska siinä tehdään synteesiä kielenmuutoskehityksen suunnista.

 

Mitkä ovat terveisesi juhlavuottaan viettävälle Virittäjälle?

Lämpimät onnittelut! Kiitos tärkeästä työstä ja Virittäjän vireästä kehittämisestä! 125-vuotias on monella tapaa ajan hermolla.